Кількість об’єднаних громад в Україні наближається до тисячної позначки. Про це свідчать дані Моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування Мінрегіону (ЗАВАНТАЖИТИ).

Станом на 10 жовтня, в Україні сформовано 975 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). З них 93 ОТГ очікують рішення Центрвиборчкому про призначення на їх території перших місцевих виборів. 37 ОТГ утворилися з центрами у містах обласного значення. До них приєдналося 108 довколишніх сільських і селищних рад. Ще сім міст обласного значення розпочали процедуру приєднання сусідніх громад.

Зменшилася кількість районів, де не створено жодної ОТГ. Зараз їх 81. Найбільше пасивних районів в розрізі формування спроможних громад – у Харківській області – 12 районів, Одеській – 10 районів, у Київській та Кіровоградській – по 9 районів, Вінницькій, Херсонській, Донецькій – по 6 районів, у Закарпатській – 5 районів, у Львівській області – 4 райони.

П’ятіркою лідерів серед областей у формуванні спроможних громад є Житомирська, Хмельницька, Дніпропетровська, Чернігівська та Запорізька області. Останні п’ять місць у рейтингу посіли Закарпатська, Кіровоградська, Вінницька, Київська та Львівська області.

У Мінрегіоні очікують, що вже найближчим часом процес формування спроможних громад активізується.

Джерело: decentralization.gov.ua