Результати досліджень показують, що часом візит на сайт однієї громади може лишити користувача в непевності. На чому взагалі фокусується ОТГ? Чи шукає партнерів для співробітництва? Має туристичні цікавинки, які варто відвідати під час наступної подорожі? З іншою громадою ситуація протилежна — із сайту одразу чітко зрозуміло, що громада може запропонувати. Це — результат системної роботи над позиціонуванням ОТГ, розвитку сайту як ключового локального онлайн-ресурсу.

Tри пріоритетні напрямки для розвитку громад:
– Залучення інвестора.
– Сприяння участі громадян у прийнятті рішень.
– Підтримка прозорості та підзвітності ОТГ.

Природно, що пріоритети ОТГ вибудовуються відповідно до стратегії та змінюються з часом.
Але як підлаштувати сайт під потреби саме вашої громади? Слідуйте простим крокам нижче:

1. Приведіть до ладу головну сторінку сайту
Три секунди — саме стільки має сайт вашої громади, аби привернути увагу користувача. Тут на зацікавлення працюють усі складові — від вдалого дизайну до власне наповнення, тексту, подій та цифр. Подумайте над тим, які важливі показники розмістити на головній сторінці вебсайту. Перевірте, що такі дані – достовірні та виважені, і дійсно працюють на формування позитивного іміджу громади.

2. Під’єднайте необхідні додатки
Сайт громади має всі шанси стати або місцевим інвестиційним порталом, або майданчиком для партисипації, або ж інструментом демонстрації прозорості в ОТГ. Все залежить від того, які акценти ви створите під час наповнення сайту.

3. Зробіть структуру зрозумілою
Додатки люблять порядок. Створіть зрозумілу структуру, якщо можливо, поєднайте додатки у тематичні блоки. Так ви одразу зорієнтуєте аудиторію та спростите їх роботу з сайтом. Та і користувачі не шукатимуть документи в блоці “Новини”, а петиції — у “Відкритому бюджеті”.

4. Створюйте акценти на сайті
Про головну сторінку сайту вже йшла мова, а як щодо інших складових? Подумайте, як закцентувати на пріоритетах громади у новинах, оглядах подій. Якщо проактивно шукаєте інвестора — заведіть простий блог, де системно розповідайте про бізнес-можливості громади. Робіть репортажі з локальних фабрик, заводів, інтерв’ю з талановитою молоддю та робітниками, що шукають нові можливості. Посилайтесь на реальні цифри та показники з додатків. Пам’ятайте про візуальну складову — підкріпляйте написане інфографіками, простими візуалізаціями, табличками.

Відтак, визначені чотири кроки дадуть початок створенню іміджу громади, яку інші братимуть за приклад. Проаналізуйте стратегію ОТГ, сфокусуйтесь на пріоритетах — і реалізуйте їх. А сайт стане в цьому першим помічником.

Джерело: decentralization.gov.ua